Peşin Fiyatına 3 Taksit Kapıda Ödeme & 150 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO imkanı!
Peşin Fiyatına 3 Taksit Kapıda Ödeme & 150 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO imkanı!

Emzirme Deyip Geçmeyin Annelerin Emzirme İle İlgili Bilmesi Gereken 20 Madde

Tarih: 28.01.2021 12:04
Emzirme Deyip Geçmeyin Annelerin Emzirme İle İlgili Bilmesi Gereken 20 Madde
Dediğim gibi “emzirme işi” mühim mesele.. Emzirmeden önce her annenin bilmesi gerekenleri madde madde sıraladım. Tabii önce kendi hikayem:) Keyifli okumalar…

Dediğim gibi “emzirme işi” mühim mesele.. Emzirmeden önce  her annenin bilmesi gerekenleri  madde madde sıraladım. Tabii önce kendi hikayem:) Keyifli okumalar…

 

Eveeet… Geldi bizim miniğimiz. Uysal bir melektense kemirgen bir köstebek veya kıpır kıpır bir sincaba benzeyen tatlı canavar neredeyse 24 saat memeye yapışık yaşamak istiyor. Tamam anne olmak çok güzel, emzirmek bebek için fevkalade faydalı, bağışıklık emzirdikçe tavan yapıyor, hatta 24 ay emzirme “challenge”’ları almış başını gidiyor ama lütfen yani bu anne de bir insan evladı!

Daha 3 gün önce sadece bana ait olan memenin ucunu kemirip çekiştiren, sakız gibi uzatan, vaktiyle seksi bir uzuv olan şimdinin bu vintage parçasını türlü korkunç şekillere sokan malum eylem, yargılamayın ama bazen korkunç zorlayıcı olabiliyor.  Hormonların da enteresan salınımından olsa gerek, çektiğim azaptan dolayı tam ağlamak üzereyken bir anda gülme tutuyor. Manik depresif bir durum yok ama, muhattap olduğumuz yaratık enterasandır ki birbirine geceyle gündüz kadar zıt duygulardan kokteyl hazırlamak üzerine ihtisas yapmış. Şimdi bi düşünün; göğsünüze doğru şöyle bir bakınca  gördüğünüz manzara o kadar şeker ki;  küçük, mini minnacık bir insan yavrusu kafası, kendinden büyük bir memeyle delicesine bir çaba içinde cebelleşip duruyor, memeyi bulmak için kafasını sallıyor, yanlış  tarafa meylediyor, bulunca heyecanlanıp fazla hızlı emiyor, memeyi ağzından kaçırınca sinirleniyor, sütü fazla çekerse yüzü gözü ıslanıyor bu defa korkudan gözlerini kırpıştırıp şeker mi şeker ve de tuhaf ötesi mimikler yapıyor… Ne kadar hazırlıklı olursanız olun sarsılıyorsunuz ara ara. Emzirme koltuğu, emzirme yastığı, emzirme sütyeni, emzirme teknikleri hak getire.. Tamam kimi zaman da huzurla ve tatlılıkla emdiği de oluyor memesini ama henüz mandıra kıvamına gelemediğim için tam da yettiremediğim sütüm sebebiyle keyifle beslenmekten çok dişiyle tırnağıyla süt çıkarmaya çalışıyor küçük emekçim benim.  E ne demişler.. Emeksiz yemek olmaz. Benim miniğim de el kadarken çalışmaya başladı anlayacağınız.

#EmzirDur Deniz!

Kendi deneyimlerime dayanarak ve bu süreçte uzmanlardan dinlediklerimden özetlediğim, yeni annelerin emzirme ile ilgili bilmesi gereken 20 önemli detay!

1- Emzirme, anne ile bebek arasında güçlü bir bağ kurulmasına yardımcı olur. Böylelikle de bebekte güven duygusunun temelli atılmış olur.

2- Emzirme sırasında bebekle göz kontağı kurmak, ona sevgi ve şefkatle dokunmak ve yumuşak bir ses tonuyla konuşmak çok önemlidir.

3- Doğumdan sonra mümkün olan en kısa sürede bebeğinizi emzirmeniz tavsiye edilir. Hem süt üretimi hem de bebeğin kendini güvende hissetmesi için bu çok önemlidir.

4- Doğum sonrasında özellikle de sezaryandan sonra sütün gelmesi biraz zaman alabilir.

5- “Colostrum’’adı verilen ve halk arasında ağız olarak bilinen ilk süt koyu sarı hatta turuncu renkte ve daha koyu kıvamlıdır ve Antikor açısından zengin olduğu için besleyici değeri çok yüksektir, bu sütü sakın vermemezlik etmeyin.

6- Doğumdan sonraki ilk günlerde bebek uzun saatler uyur, genellikle sadece emmek için  sık aralıklarla uyanır. Korkacak bir şey yok, “uyusun da büyüsün” lafını hatırlayalım

7- Bebeğin ihtiyacı olan miktardaki süt yine bebeğin belirlediği aralıklarda anne bünyesi tarafından üretilir. Bebek daha çok emdikçe süt üretimi de artmaya başlar. Doğanın dengesine bir kez daha şapka çıkartıyorum.

8- Anne bebeğinin ne kadar emdiğini, bezini kontrol ederek takip edebilirsiniz.

9- Emzirilen mekânın hem anne, hem de bebek için sakin bir ortam olmasına, fazla sıcak, soğuk ya da havasız olmamasına dikkat etmelisiniz.

10- Emzirirken Annenin sırtının hafif dik olması kaliteli bir emzirme için gereklidir. Bunu sağlamak için sırta konulacak yastıklar(her defasında uğraşmak zor iş; aşağı kayar, basıklaşır, sürekli düzeltmek gerek) veya özel emzirme koltukları kullanılabilir. Yüksek, hafif sallanabilen, kolçaklı koltuklara içiniz acımadan yatırım yapabilirsiniz, inanın çok rahat edeceksiniz.

11- Anne bebeğinin başını dirseğinin iç kısmında ve hafifçe yukarıda tutmalıdır. Kolun altı yastıkla desteklenebilir.(özellikle bebek küçükken bu destek yastıkları baya işe yarıyor)

12- Emzirmenin ilk zamanlarında bebek meme ucunu ağzına almakta zorlanabilir.  Bebeğin meme ucunun tümünü ve meme ucunun etrafındaki kahverengi kısmın tamamını ağzıyla kavrayabilmesi için ona yardımcı olmak gerekebilir.

13- Emerken bebeğin burnunun  meme ile kapanmadığından emin olunmalıdır. Ve aman emzirirken uyuya kalmayın!

14- Eğer  bir bebek emerken şakakları ve kulakları oynuyorsa bu iyi emdiğini gösterir.

15- Bebek doyduğu zaman daha yavaş emmeye başlar ve çoğunlukla da uykuya dalar. Uykuya daldığında da emmeye devam ederse hava yutabilir bu da gaz yapar.

16- Bebeğin emmesi bittikten sonra sırtına hafifçe vurularak gazı çıkarılır, gazı çıktıktan sonra yatırılır.

17- Emzirme sonrası meme uçları temiz bir bez ya da mendil ile temizlenmelidir. Memeden sızan süt için ise göğüs pedi kullanılmalıdır.

18- Özellikle emzirmeye başlanan dönemde meme şişip gerginleşebilir bu da hem  annenin canını acıtır hem de bebeğin memeyi kavramasını zorlaştırır. Böyle zamanlarda bebek sık sık emzirilmelidir.  Rahatsızlık devam ederse elle veya pompa ile memeler boşaltılabilir. Ayrıca ılık bir duş da gergin memenin rahatlamasına fayda eder.

19- İlk günlerde bebekler her memeyi genellikle 10 -15 dakika kadar emer. Daha sonra bu süre yavaş yavaş uzamaya başlar. Ancak kimi bebekler daha kısa veya uzun da emebilir.

20- Emzirme yastığı özellikle de ilk birkaç ay gerçekten de anneyi çok rahat ettiren bir aksesuar. İmkanınız varsa alın yoksa da kollarınızı yastıklarla destekleyin.

Not: 3 çocuk emzirmiş bir anne olarak kesin ve net şunu söyleyebilirim; her bebeğin ihtiyacı olan süt miktarı ve süt formülü farklı oluyor. En büyük kızım 5 dakikadan fazla memede durmazdı ve saat başı emmek isterdi, ortanca kızım daha 15 günlükken 125 ml anne sütünü biberondan içerken en küçük kızım 70 mililitreyi bitiremiyordu. Bu arada ortanca kızım koca biberonları devirirken en küçük kızımın aldığı kilonun yanına bile yaklaşamıyordu. Yani demem o ki, “ay seninki çok az içiyor, ben bir sağışta şu kadar süt çıkarıyorum“, senin az, onun çok, yaradı, yaramadı hikayelerine kulaklarınızı tıkayın. Belki sizin bebeğinizin ihtiyacı olan vitamin, mineral ve besinler sizin sütünüzde çok daha konsantre bir şekilde sunuluyor. Belki sizin sütünüzün 10cc’sinde başka bir bebek için üretilen sütün 20cc’sinde olduğundan daha fazla kalori var. Asla bilemezsiniz. O zaman moralleri bozmuyoruz ve doktorumuz dışındaki herkese kulakları tıkıyoruz!

BEĞENDİYSENİZ BİR PAYLAŞIMINIZI ALIRIM!

 
Yükleniyor...