Peşin Fiyatına 3 Taksit Kapıda Ödeme & 150 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO imkanı!
Peşin Fiyatına 3 Taksit Kapıda Ödeme & 150 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO imkanı!

Serbest Yüzmede Bilmeniz Gereken 8 Teknik

Tarih: 27.01.2021 12:10
Serbest Yüzmede Bilmeniz Gereken 8 Teknik
Özellikle sıcak yaz mevsimlerinin vazgeçilmezi ve sağlıklı bir beden için çok özel yeri olan bir spordur yüzme. Serbest yüzme stilinizi geliştirecek teknikler nelermiş, birlikte bakmaya ne dersiniz ?

1. Kafanızın doğal pozisyonunu koruyun

Serbest stilde yüzen insanların çoğu reflekssel olarak karşıya bakmaya çalışırlar. Halbuki bu hareket boyna yük bindirirken, sırta zarar verebilir, kol ve bacakları suyun altına itebilir. Kulaç atarken boynunuz doğal haliyle denize veya havuza paralel olarak aşağıya baksın.
 

2. Göğsünüzü aşağı doğru bastırın

Vücudun suyun içinde kapladığı alanın ne kadar çoğu suyun yüzeyinin üstünde kalırsa o kadar rahat yüzersiniz. Bacaklarınız suya paralel olmalı. Su ise kaldırma şekliyle vücudunuza belli bir doğrultu verebilir. Bacaklarınızın suyun dibine batmasını engellemek, vücudunuzun suya paralelliğini kaybetmesini önlemek için göğsünüzü hafif bir kuvvetle suyun altına, öne doğru itmeyi sürdürün. Böylece suya paralelliği korumuş olursunuz.

3. Nefes almak için kafanızı kullanmayın

Bunu söylerken zihninizi değil kafanızı hareket ettiren kaslardan bahsediyoruz. Yani serbest yüzerkennefes almak için kulaç arasında yalnızca kafanızı suyun dışına çıkartıp nefes almaya çalışırsanız hem ritminizi bozar hem de vücudunuzu zorlarsınız. Bunun yerine kulaç ile birlikte hareket ederek tek yanınıza doğru çıkarak nefes alın. Kolunuz ve kafanız birlikte hareket etsin. Genelde yüzücüler tek göz dışarıda tek göz içeride kalarak nefes almaya çıkarlar ancak bunu öğrenmek zaman ve tecrübe gerektirir.
 

4. Dairesel hareket edin

Yüzerken ileri doğru atılmak veya iki tarafa farklı yönlerde hareket etmek yerine dairesel olarak vücudunuzun bir yönünden diğer yönüne saat yönünde hareket edin. Bu sayede vücudunuzu çevirirken fazla kuvvet kaybı yaşamazsınız ve omuzlarınıza binen yük azalır.

5. Suyun altında nefes verin

Nefes tutmak vücudunuz için stres verici olduğu için ve nefes sirkülasyonunuzun hareketinize uyumu yüzme performansınızı arttırdığı için nefes tutmayın ve nefesinizi dışarıda aldığınız gibi içeride vererek nefeslenmeye devam edin. Bu sayede nefes ve beden hareketiniz senkron kazanmış olacak.

6. Kulaçlarınızı yavaşlatmayın

Kulaç atma işlemi sırasında kolunuzu su altında ileri doğru uzatırken, avuç içi aşağı bakacak şekilde elinizi düz ve su yüzeyine paralel tuttuğunuzdan emin olun. Böylece en az yavaşlamayla ilerlersiniz.
 

7. Tıpaç ve gözlük kullanın

Kulak veya burun için, eğer su kaçmasından rahatsız oluyorsanız mutlaka tıkaç kullanın. Yüzme gözlüğü ise serbest yüzmenin olmazsa olmazlarıdır. Gözleriniz ne kadar suya dayanıklı olsa da sürekli giriş çıkış yaptığınız durumlar gözleri oldukça zorlayabilir.
 

8. Vücudunuza en iyi oturan mayoyu tercih edin

Belki tam olarak bir teknik sayılmaz ancak mayo seçiminizi yaparken ne kadar bol ve çok katlı, üzerinde süsleri, püskülleri vb. olan mayolar tercih ederseniz yüzme performansınız da o kadar etkilenir. Yüzmeye en elverişli mayolar ise genelde yüzücü mayolarıdır.

Yükleniyor...