Peşin Fiyatına 3 Taksit Kapıda Ödeme & 150 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO imkanı!
Peşin Fiyatına 3 Taksit Kapıda Ödeme & 150 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO imkanı!

Yaz Aylarında Trekking Yapacaklar İçin 6 Önemli İpucu

Tarih: 13.01.2021 11:45
Yaz Aylarında Trekking Yapacaklar İçin 6 Önemli İpucu
Trekking sporu vazgeçilmeziniz ise yaklaşan sıcak günler sizin için bir engel olmayacaktır. Yeter ki bazı önlemleri alın ve bazı konulara dikkat edin. Yazın trekking yaparken dikkat etmemiz gerekenler nelermiş bakalım…

1. Doğru rota seçimi

Trekking için en öncelikli olan bu kararı verirken, yaz aylarında hangi irtifada tırmanış yapacağınıza, patika yollara, gölge imkanına ve su kaynaklarına özellikle dikkat etmeniz olacaktır. Yaz için fiziksel olarak çok zorlayıcı rotalardan; örneğin yoğun kayalıklı, zor tırmanışlı, eğimli bölgelerden uzak durun. Ağaçlıklı, gölgelikli orman yolları ve doğal su kaynaklarının, çeşmelerin olduğu rotalar çok daha elverişlidir. Yaylalar, platolar, uzun ve geniş yapraklı bitki örtüsünün olduğu bölgeler daha elverişlidir. Kamp alanlarından tırmanış yapacağınız zaman ise uzun ve kolay patikaları, kısa ve zor olanlara tercih etmenizi tavsiye ederiz.
 

2. Zamanlamanızı doğru yapın

Trekkinge başlama zamanınızı ayarlarken rota uzunluğunuzun üzerine geliş ve gidiş için yarımşar saat zaman ekleyin. Yaz mevsimlerinde uzun günler ve erken güneş doğuşu size zaman kazandırırken, öğle saatleri oldukça zorlu geçecektir. Yüksek irtifada olsanız dahi güneşin yakıcı etkisi öğlen oldukça zorlayabilir. Sabah güneş doğarken çıkacağınız tırmanışlar oldukça keyifli ve serin geçerken, kalış sürenizi dikkate alarak dönüşte güneş altında yürüme olasılığınızı azaltın. Öğlen sıcak saatleri zirvede veya dinlenerek geçireceğiniz bölgelerde sığınacak gölgelikler ve su kaynakları olmasını tercih edin.

3. Giyiminize özen gösterin

Yaz ayı yürüyüşleri genelde yarı çıplak yapılma eğilimindedir. Ancak özellikle yazın en sıcak aylarında üzerinizde kollarınızı örten gömlekler, çok kısa olmayan şortlar, ensenizi örten şal veya boyunluklar, sürekli takmasanız da tüm kafanızı ve hatta yüzünüzü ve ensenizi koruyan şapkalar olması oldukça önemlidir. Üzerinize giyeceğiniz kıyafetler çok sıkı olmamalı, içerisinde hava dolaşacak kadar bol, bir yere takılmayacak kadar dar, terinizi dışarı çıkartacak kadar nefes alabilir ve güneşten koruyacak kadar da kaplayıcı olmalıdır. Outdoor giyim malzemeleri, genelde polyester kumaştandır ve hızlı kuruma olanağıyla yaz yürüyüşlerinde fark yaratır.

4. Ayaklarınıza ekstra önem verin

Ayaklarınız trekking sırasında en çok önem vermeniz gereken parçanızdır. Öncelikle yürüyüş ayakkabıları yaz mevsimine uygun olmalı. Tamamen yazlık olmasa dahi bahar mevsimi için uygun olan, havalandırması bulunan ayakkabıları tercih edin. Ayakkabılar ayağınıza tam uymalı. İlk kez giyeceğiniz yeni ayakkabılarla yazlık olsalar dahi trekkinge çıkmaktan kaçının. Böyle bir ayakkabınıza varsa kamp ortamında veya kısa yürüyüşlerde önceden giyip ayağınıza uymasını sağlayın. Pamuklu çoraplar yerine spor çorapları tercih edin. Yürüyüş aralarında ayakkabılarınızı ve çoraplarınızı çıkartıp, çoraplarınızı kurutun ve ayaklarınızı havalandırın. Yedek çorap taşımayı unutmayın.

5. Su Kaybından Kaçının

Yaz trekkinginin en tehlikeli olasılığı dehidrasyondur. Yani yüksek su kaybıyla gelen rahatsızlığa tutulma olasılığınızdır. Güneşin zararlı etkilerinden korunsanız dahi su kaybını önlemek için az bir kontenjan içerisinden yanınıza almanız gereken ilk şey su dolu mataradır. Zorlu yürüyüşler için yumuşak ve hafif mataraları da kullanabilirsiniz. Su içerken henüz susamanız tamamen başlamadan, küçük yudumlarla ağır ağır su tüketmeniz, çok susayıp birdenbire su tüketmenizden daha sağlıklıdır.
 

6. Mineral Kaybını Azaltın

Kamp mutfağınızda veya yürüyüşünüzde sporcu içecekleri, mineral suyu, tuz ve mineral içeren yiyecekler, yemiş tohumları, sebze yemekleri gibi mineral kaynaklarını kullanın. Alkol tüketiminden kaçının. Böylece vücudunuzdan ciddi seviyede mineral eksilme olasılığını azaltmış olursunuz.

Yükleniyor...